OBCD Bootcampilta tuoreita oppeja yhteiskunnallisen yrittäjyyden kentälle
Silta-Valmennusyhdistyksen koordinaattori Elsa Pardonen osallistui kevään ja kesän aikana järjestettyyn kansainvälisen OBCD (Open business for Community Development) -hankkeen koulutuspilottiin. OBCD-hankkeen tekemän tutkimuksen mukaan yhteiskunnallisissa yrityksissä on tarvetta laajasti sekä liiketoimintaosaamiselle että yhteiskunnalliselle osaamiselle. Hankkeessa kehitettävien koulutusten tavoitteena on lisätä yhteiskunnallisissa yrityksissä tarvittavaa osaamista. Osa koulutuspilotin osallistujista pilotoijista pääsi mukaan myös nelipäiväiselle Italian Roomassa järjestettävälle kansainväliselle OBCD Bootcampille, jossa eri maiden osallistujat pääsivät työskentelemään ja opiskelemaan yhdessä Rooman upeissa, historiallisissa maisemissa.
Myös Elsa oli mukana OBCD Bootcampilla. Näin Elsa kuvailee tunnelmiaan Italian matkalta: "Työskentelen Silta-Valmennusyhdistyksessä muun muassa Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen verkostokoordinaattorina, joten odotin Bootcampilta verkostojen laajenemista ja ekosysteemiajattelun syventämistä. OBCD-projektin ja Helsinki Business Collegen järjestämään koulutukseen päädyin mukaan, sillä näin tässä mahdollisuuden syventää ymmärrystä muun muassa yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen liittyvistä liiketoimintamalleista.
Bootcampilla opiskelijoita oli eri Euroopan maista yhteiskunnan eri sektoreilta korkeakouluopiskelijoista toimitusjohtajiin – kaikkia yhdisti kiinnostus yhteiskunnallisen yrittäjyyden liiketoiminnan kehittämiseen ja kansainväliseen verkostoitumiseen.
Koulutus tapahtui kuumassa heinäkuisessa Roomassa Tor Vergata –yliopistolla ja sisälsi pieniä seikkailuita metrosulun aikaan, suuria oivalluksia Suomesta lähteneen tiimin kesken ja aitoa innostusta paikallisten ja kansainvälisten luennoitsijoiden toimesta. Bootcamp piti sisällään aimo annoksen yhteistyötä ja ideointia liittyen yhteiskunnallisen yrityksen liiketoimintamallien hiomiseen. Teimme pari opintomatkaa Rooman sisällä ja ne todella syvensivät oppimista – toinen koski ”social farming” -konseptia ja toinen Rooman kodittomien auttamista yhteiskunnallisen yrityksen keinoin. Toivoin heinäkuulle hyviä keskusteluita ja verkostojen laajentumista ja näitä sain. Jos sanonta pitää paikkansa, elinvuoteni ovat pidentyneet merkittävästi, sen verran paljon hersyvää naurua, kontakteja ja uusia ajatuksia syntyi eri maiden toimijoiden yhteistyössä.”
OBCD-hankkeessa kehitetyt koulutussisällöt julkaistaan myöhemmin syksyllä MOOC-onlinekursseina. Kurssimateriaalit tulevat olemaan kaikille avoimia, ja koulutusten moduulit tarjoavat kattavasti ja monipuolisesti tietoa kaikille yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä kiinnostuneille sekä yhteiskunnallisissa yrityksissä työskenteleville. Materiaalit tulevat saataville englanniksi, suomeksi, italiaksi, espanjaksi ja kreikaksi.
Lisätietoa OBCD-hankkeesta: https://www.obcdproject.eu/